3 Tips om de lockdown te benutten


We lijken met zijn allen een beetje gezapig te worden. Even volhouden, straks kunnen we elkaar weer in de armen sluiten; Straks gaan we weer uit eten; Straks kunnen we weer kopen: Straks gaan we weer léven. Je zou bijna denken dat er nu dus helemaal niets is maar dat is niet waar. Nu is er tijd. 

De eerste lockdown viel tijdens de vastenperiode. Was het een vingerwijzing? Het weer was glorieus, we gingen naar buiten en genoten van de zon. Natuurlijk was het druk maar er vielen ’s avonds veel verplichtingen weg. Inmiddels de tweede lockdown. De dagen zijn kort, minder uitnodigend om naar buiten te gaan. Tijdens de vorige lockdown hebben we al massaal opgeruimd en weggegooid. Wat nú nog? 

Vanouds gingen mensen in de donkere dagen zelf al een beetje in lockdown. Het was een tijd voor bijbelstudie en gebed. We zijn het een beetje kwijt geraakt. Voor veel mensen is de aanloop naar kerst, advent, vooral een heel drukke (en gezellige) tijd maar ook daar valt nu veel weg. 

Daarom drie do’s en één don’t om de lockdown te benutten:

1. Lees je bijbel

Ga gewoon op de bank zitten om uit de bijbel te lezen of een ander boek dat je geest voedt. Neem deze vrij gekomen tijd om te investeren in Gods koninkrijk. Bijbellezen en je hart naar boven richten schept ruimte, geeft licht. Ik weet zeker dat het jou en de mensen om je heen tot zegen zal zijn.

2. Neem tijd voor gebed

Er gebeurt zo veel in deze wereld, ver weg en dichtbij. Soms heb ik het gevoel dat we het aankijken en het hoofd schudden. Verwachten wij nog iets van het gebed. Van God? Onze Redder die zijn Zoon voor ons naar de aarde stuurde. Waar is het vuur mensen? Sommige dingen kunnen niet maar we hoeven ons niet te laten verlammen. Por het vuur op. Ga in gebed. Neem daar tijd voor. Bid voor mensen die God niet kennen, bid dat Gods Geest mag waaien in je wijk, in ons land en de wereld. Bid voor de komst van Gods koninkrijk. In het besef dat anderen met je meebidden. Denk daar niet klein van.

3. Geef het door

Bel iemand om het vlammetje dat in je is aangestoken door te geven. Je hebt veel om te delen. De bijbelstudieverenigingen lijken massaal in slaap gevallen. Stuur gewoon een uitnodiging om weer online te beginnen. Moeilijk is het niet. Houd het vuur niet voor jezelf maar deel uit. Bel iemand op waarvan je weet dat hij wel een oppepper kan gebruiken. Spoor elkaar aan. Benut deze periode en dank samen God voor zijn onbeschrijfelijk geschenk.

Het zou jammer zijn om deze tijd gezapig uit te zitten; Achter de waan van de dag aanrennen moet vast snel genoeg weer. Dit hebben we nu. Doe je mee?

Reacties