Hoe mooier hoe beter

Pioenrozen zijn voor mij een symbool van Gods overweldigende goedheid. Een pioenroos is bizar mooi. Niks geen valse bescheidenheid. Hij is fabuleus en iedereen mag het zien. We hebben er thuis een in de vaas staan ter grootte van een krop sla. Net als ik bedenk dat dit toch wel de mooiste bloem moet zijn, ontluikt in onze tuin de eerste Rosa Wither Shade of Pale. Een heel andere bloem, op haar eigen manier ook de overtreffende trap.  
Toch vreemd dat we soms zo argwanend kijken naar schoonheid: Het is al gauw te ijdel en minder belangrijk dan andere gaven. In de natuur wordt er niet moeilijk over gedaan. Waarom plakken wij er dan een verdacht label op? Misschien hanteren we gemakkelijker het snoeimes om elkaar klein te houden in plaats van voeding en zorg te bieden zodat iemand kan groeien, boven het maaiveld uit.
Een tuin kan mij intens gevoel van dankbaarheid en rust geven. Mensen zijn gemaakt om in een tuin te leven. Ze bloeien er vanop. Ik denk zelfs dat je jezelf een beetje verliest als je nooit met groen in aanraking komt. Op een betegeld postzegeltje kwijnen we weg. 60m2 tegels heeft gewoon niets verkwikkends.
Tuinieren biedt ook stof tot nadenken: Het zou raar zijn als een pioenroos niet volledig tot bloei kwam omdat ze dan te erg in de kijker zou lopen. Ze zou haar doel volledig missen. Een affront naar de Schepper toe. Misschien valt er wel iets van te leren.

Reacties