Rugzaktoerist

Het is hoogzomer maar waar zijn de backpackers? Bestaan ze nog of is het een uitstervend ras? Jonge reizigers, voorover gebogen onder de zware last van hun rugzak. Met een kaart in de hand op zoek naar hun hostel. Het is warm, ze zijn zichtbaar vermoeid van de reis en verlangen naar een frisse douche. Zou het hostel een beetje schoon zijn?

Auto’s rijden om hen heen, trams rinkelen, in de bus staan ze in de weg. Geef ze de ruimte. Want als ze zich omdraaien heb je een boksbal van canvas in je gezicht. Ondanks alle hindernissen hebben ze een zelfbewuste blik in hun ogen. Ze zijn op reis, wie doet hen wat? Al rondtrekkend brengen ze de wereld voor zichzelf in kaart. Beginnersfout: Met een zwaarbeladen rugzak op je hurken gaan zitten. Tenzij je op een spartelend schildpad wilt lijken, geen aanrader.

De rugzak was meer dan een reistas. Het was een statement. Hij stond voor vrijheid, blijheid en avontuur. Tien jaar later wil mijn broer er niet meer mee gezien worden. Volgens hem kun je beter reizen met een trollenkoffer. Hij mag zeggen wat hij wil: Ik vind mijn rugzak nog steeds cool. Toch gaat hij nog maar zelden mee. En studentikoze reiziger met rugzak oogst bemoediging: 'Ga jij de wereld maar verkennen'. Een dertiger met grote rugzak is toch ergens blijven steken. 30+ en toch op reis? Met een trolley is het weer perfectly acceptable.

Reacties