Een dag kwijt

Wat is een wereldreiziger? Is het iemand die alle landen van de wereld doorkruist heeft? In dat geval is het een onbereikbaar ideaal. Niemand leeft lang genoeg om alle landen van onze aardbol te zien. Is het iemand die in rechte lijn over land en zee rond de globe is getrokken? Toch heeft hij maar een beperkt strookje aarde gezien. Is iemand die in kangoeroesprongen rond de wereld hupt ook een wereldreiziger? Maakt het uit hoe lang hij in een land is geweest? Ik denk dat je pas kunt zeggen dat je een land kent, als je er een langere periode het dagelijks leven hebt meegemaakt; werk, feestjes, belangrijke ceremonies en de taal een beetje spreekt.

Waarom al dat geschrijf over reizen Moos? Ga je soms op vakantie? Oh, leuk dat je het vraagt. Wij zijn inderdaad van plan een reis te maken. Het wordt geen reis door Nederland, geen reis door Europa en ook geen reis naar de maan, dus is het een wereldreis. Voilà la définition de Moos. Het wordt een reis in kangoeroesprongen maar we gaan de wereld rond.  Eindelijk zullen we de magische datumgrens oversteken. Deze spreekt al tot mijn verbeelding sinds ik er voor het eerst over hoorde in groep 8. Ver weg, onder in de stille zuidzee, kun je ineens een dag verliezen. Waar blijft hij? Betekent dit dat je een dag jonger bent dan de mensen die deze grens niet zijn overgestoken, of juist een dag ouder? Je komt er niet uit.

Eén persoon kan niet alle landen van de wereld leren kennen. Jammer, maar het is niet anders. Wij blijven hooguit drie weken in een land. Meestal twee weken en een keer slechts een week. In totaal bezoeken we vier landen. Gelukkig zijn veel mensen ons al voorgegaan. Zij hebben landen aangedaan die wij van plan zijn te bezoeken. Van deze ervaringen maken wij graag gebruik. We gaan ons dus prettig inlezen. Zodat de ervaringen die we opdoen tijdens ons bliksembezoek minder vluchtig voelen en binnen een kader vallen. We gaan pas in de herfst, dus tijd genoeg.

Reacties