Als mannen apen zijn


Mijn oma heeft me wel eens verteld dat zij als jong meisje niet naar het zwembad mocht. Het zwembad was alleen voor mannen. Onvoorstelbaar?  Meisjes hebben dezelfde bewegingsvrijheid als jongens. Je hoeft een meisje ’s avonds niet meer thuis te brengen want zij weet zelf de weg wel. Vrouwen mogen binnenkort ook op een onderzeeër werken. Een van de laatste belemmeringen opgeheven. Toch krijg ik het idee dat juist bij het nivelleren van de verschillen tussen man en vrouw, vrouwen het onderspit delven.
De afgelopen week zag ik een documentaire over plattelandsjongeren ‘Brommers kiekn’. De manier waarop er over meisjes werd gepraat was totaal respectloos. Ze waren niets anders dan prooi. Ik ben finaal afgehaakt tijdens een liedje over meisjes van onder de 22; Dat waren de meisjes die je moest hebben. Die deden nog niet moeilijk en waren gewillig. En dit wordt op NPO uitgezonden alsof het normaal is.
Bij een aflevering van Drie op Reis bezocht de presentatrice een bar waar je als meisje een gratis drankje kreeg als je je bh afdeed. De presentatrice stond met een lacherig gebaar haar ondergoed af. Ik vond het denigrerend en gênant maar zelf leek ze het grappig te vinden. Welk signaal gaat hiervan uit? Ik kreeg niet de indruk dat je met herenboxers kon betalen.
Deze week ook in het nieuws: In een Haags zwembad worden meisjes stelselmatig lastig gevallen door jongens. De stroomversnelling heet er inmiddels aanrandkreek. Dit is niet het enige Nederlandse zwembad waar dit gebeurt. Toch lukt het blijkbaar niet deze wantoestanden de kop in te drukken. Kun je als meisje niet eens meer onbekommerd naar een zwembad? Laat die onderzeeboot dan helemaal maar zitten. Dit lijkt me een grotere beperking in vrijheid.
Is er met alle grote woorden over gelijkheid sprake van verharding richting meisjes en vrouwen? In hoeverre kan een meisje eigenlijk nog alleen uitgaan en zelfstandig haar leven leiden? Seksuele vrijheid (egoïsme) is een onaantastbaar goed. Coole meisjes doen gewoon lekker mee. Het is normaal dat mannen porno kijken; Het is normaal dat ze een meisje willen scoren want dat hebben ze nodig toch? De mannen worden daarmee gereduceerd tot apen. Net als de meisjes niets meer zijn dan een middel.
Geef mannen en vrouwen hun eigenwaarde terug. Een man is een koning, geen instinctief dier en een vrouw een koningin. Het is tijd voor een herwaardering van de deugd zelfbeheersing. Of gaan we terug naar de tijd van mijn oma?

Reacties

  1. Wauw,goed verwoord zeg! Kan me er helemaal in vinden. Wianda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je moet tegenwoordig goed opletten. Wij hebben een eigen zwembad in de tuin en ik moet eerlijk zeggen dat het erg fijn is. Vooral omdat je de kinderen lekker dichtbij je hebt en je kan het waterkwaliteit ook goed in de gaten houden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten