Zo gaat een wandeling met twee peuters

‘Mama wat is dat?’ We lopen door een park. Meisje is gestopt en ik kijk in de richting van een wijzend vingertje. Dat is een pissebed. ‘Een pisse-bed?’ Roept ons meisje elke lettergreep proevend. Ons jongetje buigt zich op zijn hurken voorover: ‘Hallo isse-bed!’ Hij moet momenteel alle dieren die we tegenkomen begroeten. Even daarvoor had hij de ganzen begroet met : ‘Hallo hansen!’ ‘Kijk een worm!’ Meisje heeft een nieuw dier ontdekt. Jongetje: ‘Worm dood!’ Dat is een ander dingetje tegenwoordig. ‘Dood’ roepen bij allerlei gelegenheden en dan niet heel zachtjes.

‘Mama, heeft de Here God ook piraten gemaakt?’ is de volgende vraag. Sinds we op de boot naar Schotland mee hebben gedaan met een piratenspeurtocht komen de piraten nogal eens voor in onze conversaties. De speurtocht was voornamelijk over het dek rennen op zoek naar bordjes met aanwijzingen. Toch weet ze meer over piraten dan ik dacht want ze vervolgt met: ‘Piraten maken mensen dood’. ‘Ja dood!’ Roept ons jongetje. ‘Dat doen ze met hun zwaard’. Ze zwaait wild met haar armen. En dan zeggen ze ‘fècht! En maken ze mensen hélemaal plàt.  Goed. Hoe komt ze daar nu weer aan. ‘Is dat goed?’ vraag ik voorzichtig. Neehee! Klinkt het stellig. Dat is nìet lìef!

‘Héé, we gaan bloemen plukken!’ en ze rent op een berm vol margrieten af met haar broertje in haar kielzog.  ‘We plukken een héle bos’. De ferme struik waar ze op doelt geeft echter niet zomaar mee aan sjorrende peuterhandjes. Ze kijkt opzij naar haar broertje die bescheidener exemplaren heeft uitgezocht. ‘Jij hebt al een heleboel!’ We zetten ze in de vaas mama! ‘Jij plukt blaadjes!’ vervolgt ze misprijzend tegen haar broertje die zijn armen vol groen heeft. ‘Die wil ik niet in de vaas!’ Blaadjes en bloemetjes liggen kort daarna vergeten naast de schommel als ze allebei ‘Héél Hoog’ willen.

Misschien wordt het leven nooit fascinerender dan tijdens de peutertijd. Aan Sam en mij de taak om mooie ervaringen voor hen te doseren zodat ze niet overdonderd of verveeld raken maar leren genieten.

Reacties