Mijn wens voor Nederland


‘Noem niet alles een samenzwering wat zij een samenzwering noemen. Wees niet bang voor wat hun angst aanjaagt, heb er geen ontzag voor.’ Aan deze tekst uit Jesaja 8 moet ik de laatste tijd regelmatig denken. Over Corona gaan al sinds de uitbraak de meest vreemde theorieën rond. Allerlei zelfbenoemde experts maken in de krant of online duidelijk waarom je je bijvoorbeeld beslist niet moet laten vaccineren. Ben je expert? Stuur beleidsmakers je brief. Een ingezonden brief in de krant is niet opbouwend. Het zorgt alleen maar voor verwarring en daarvan hebben we al genoeg. 

Waarom?

Stel dat de schrijver gelijk heeft, dan nog is het niet handig als we allemaal een andere optie kiezen. Dan komen we nergens. Eén kapitein op het schip is genoeg. We kunnen niet allemaal regeren. Er lopen veel mensen rond die lijken te denken dat zìj de relevante informatie hebben en de overheid niet. Ik vind dat vreemd. De overheid heeft geen tekort aan adviseurs en zit niet zonder wetenschappelijk informatie, is beter ingevoerd dan de gemiddelde burger. Er is geen gemakkelijk antwoord.

De apostel Paulus adviseert om het gezag van de overheid te accepteren. Hier is veel voor te zeggen. Zeker als je in een land woont als Nederland. Mag je dan niet kritisch zijn? Ja hoor, maar je hoeft er ook geen sport van te maken. Ik heb diep respect voor De Jonge en Rutte. Al die tijd op hun post gebleven voor een taak die je onmogelijk foutloos kunt doen omdat niemand het probleem nog kan overzien. En daar sta je dan weer met een microfoon voor je neus. Je weet dat niemand blij wordt van je boodschap maar je staat er: Respect!

We lijken met zijn allen een beetje op iemand die aan het bed zit van een zieke patiënt. Soms gaat het beter, dan veren we op: ‘Er komt een vaccin, daarna gaat het goed!’ Maar dan gaat de patiënt ineens weer achteruit. We zijn bang en boos. ‘Er komt een booster, daarna gaat het beter!’ Misschien. Laten we het proberen en beseffen dat we roeien met de riemen die we hebben. 

Ongeacht de uitkomst hebben we als mensen wel degelijk hoop, dat vieren we met kerst. Mijn diepe wens voor deze periode is dat we in Nederland met zijn allen meer ons hoofd buigen en onze handen gaan vouwen. We kunnen heel veel. We doen wat in onze macht ligt, dat moet ook, maar we zijn God niet. We maken fouten. We kunnen niet alles. Het geeft rust om te weten dat er Eén is die wèl alles overziet en een plan heeft. Hem wil ik vertrouwen. ‘Alleen de HEER van de hemelse machten is heilig, voor hem zijn angst en ontzag op hun plaats.’

Hieronder nog een aantal tips voor deze periode:

3 Tips om de lockdown te benutten

Reacties